Ha sport, akkor kézilabda

TÁPLÁLKOZÁS SPORTHOZ, TESTMOZGÁSHOZ ÉS TELJESÍTMÉNYHEZ

A „Táplálkozás a sporthoz, testmozgáshoz és teljesítményhez” című könyv a táplálkozástudomány és a testmozgástudomány vezető – Ausztrál – szakértőitől származó világos, gyakorlatias és könnyen érthető útmutatót kínál a sport- és testmozgástáplálkozás átfogó megértéséhez. Az edzés vagy verseny előtti, alatti és utáni táplálkozás javíthatja a sportolók komfortérzetét, energiáját és teljesítményét minden szinten, az élsportolóktól a szabadidős sportolókig, valamint hosszú távú egészségügyi előnyöket is biztosíthat. Így a táplálkozás a sportolók egészség- és teljesítménystratégiájának kulcsfontosságú eleme, akár szabadidős, akár élsportolói szinten versenyeznek.

A három részre osztott könyv új, átdolgozott kiadása bizonyítékokon alapuló bevezetést nyújt a sporthoz, testmozgáshoz és teljesítményhez szükséges táplálkozásról. Az I. rész a táplálkozás- és sporttudományra összpontosít, elmagyarázva a sporttáplálkozást megalapozó legfontosabb alapelveket, beleértve az energiarendszereket, az edzésfiziológiát és az anyagcserét, valamint a teljesítményhez nélkülözhetetlen makro- és mikrotápanyagok emésztését és felszívódását, és tárgyalja a táplálékbevitelt befolyásoló tényezőket, az energia rendelkezésre állását és a táplálkozás értékelésének folyamatát. A II. rész az edzéshez szükséges táplálkozásra, az edzés előtti és utáni táplálkozásra, a folyadékbevitelre, az étrend-kiegészítőkre, valamint a testösszetétel mérésére és módosítására összpontosít. Az utolsó, III. rész az alkalmazott sporttáplálkozásra összpontosít a különböző sportágak és sportolók esetében. Ez a második kiadás továbbá új betekintést nyújt a női-, az utánpótlás, a szenior- és a parasportolókkal, a hivatásos állományúakkal és a kortárs sportágak – többek között a sportmászás, a szörfözés, a gördeszkázás és a breaking – sportolóival való munkához.

Adrienne Forsyth az ausztráliai Ausztrál Katolikus Egyetemen a táplálkozás és dietétika docense és kutatásvezetője. Felsőfokú akkreditált gyakorló dietetikus, felsőfokú akkreditált sportdietetikus és akkreditált mozgásfiziológus, aki több mint két évtizedes tapasztalattal rendelkezik az oktatás, a gyakorlat és a kutatás területén. Adrienne olyan közösségi alapú programokat vezet, amelyek a táplálkozással összefüggő krónikus betegségekkel foglalkoznak, és elősegítik az egészséges sportban és szabadidőben való részvételt, valamint az egészségügyi szakemberek oktatásának innovációit.

Evangeline Mantzioris a Dél-Ausztráliai Egyetem táplálkozás- és élelmiszertudományi szakának programigazgatója. Vezető oktató, akkreditált gyakorló dietetikus és akkreditált sportdietetikus, több mint három évtizedes tapasztalattal rendelkezik a kutatás, az egyetemi oktatás, a klinikai dietetika és a klinikai oktatás területén a nagy oktatókórházakban és a magánpraxisban. Evangeline kutatási területei közé tartozik a sporttáplálkozás, a zsírok, a zsírsavak, a mediterrán étrend és a környezet-élelmiszer kapcsolat.

Regina Belski az ausztráliai La Trobe Egyetem professzora és az élelmiszer, táplálkozás és dietétika szakterület vezetője. Regina Felsőfokú Akkreditált Gyakorló Dietetikus és Felsőfokú Sport Dietetikus. Regina az egészséget és a teljesítményt szolgáló személyre szabott táplálkozási megközelítésre szakosodott, ami magában foglalja az egyének táplálkozását és egészségi állapotát befolyásoló tényezők feltárását, beleértve a módosítható tényezőket, mint például a táplálkozási ismeretek, a viselkedés, valamint az olyan fejlettebb területeket, mint a nutrigenomika és a génexpresszió étrendi eszközökkel történő variálása, valamint az emberi egészséget és a mikrobiomot szolgáló funkcionális élelmiszerek. Akkreditált gyakorló dietetikusként Regina olyan ügyfelekkel dolgozott együtt, mint az olimpiai sportolók, valamint az élvonalbeli labdarúgók és futballisták.

1. RÉSZ - A TÁPLÁLKOZÁS ÉS A SPORT TUDOMÁNYA

  • Bevezetés a sportba és a testmozgásba
  • Energiaforgalom a sportban és a testmozgásban
  • Emésztés és felszívódás
  • Makrotápanyagok
  • Mikrotápanyagok és antioxidánsok
  • A táplálkozás lefordítása: a tápanyagoktól az élelmiszerekig
  • Táplálékbevitel és energiaelérhetőség
  • A táplálkozás felmérése és értékelése

2. RÉSZ - TÁPLÁLKOZÁS AZ EDZÉSHEZ, VERSENYHEZ

  • Sportolás közbeni táplálkozás
  • Makrotápanyagok periodizációja
  • Hidratálás
  • Étrend-kiegészítők és sportélelmiszerek
  • A testösszetétel felmérése és megváltoztatása
  • Környezeti megfontolások
  • Gyomor-bélrendszeri zavarok
  • Sérüléskezelés és rehabilitáció

3. RÉSZ - ALKALMAZOTT SPORTTÁPLÁLKOZÁS

  • Állóképességi sportolók
  • Erő- és teljesítménysportolók
  • Csapatsportolók
  • Súlykategóriás és esztétikai sportolók
  • Új olimpiai sportágak sportolói (falmászás, breaking, gördeszkázás és a szörfözés)
  • Katonák, hivatásos állományúak
  • Utánpótlás sportolók
  • Szenior sportolók
  • Női sportolók
  • Para-sportolók
  • Utazó sportolók
  • A sporttáplálkozási gyakorlat művészete

A könyvet a konyv@sportorvos.hu e-mail címen szállítási- és számlázási cím valamint egy telefonos elérhetőség megadásával lehet megrendelni. Ára 9.000,- Ft/db + 1.000,- Ft/alkalom kiszállítási felár belföldön.

Twitter
YouTube
Instagram