Ha sport, akkor kézilabda

A SPORT CSATÁJA A KÉPERNYŐK ELLEN

A szervezett, versenysportban részt vevő gyerekek száma csökken. Ez történik az egész világon. A gyerekek már nem rohannak le a helyi sportpályára vagy uszodába sportolni, mint 10-20 évvel ezelőtt. Ez már elkezdődött a Covid járvány előtt, de a Covid19 csak felgyorsította ezt a jelenséget, és növelte a kihívásokat, amelyekkel a sportszervezeteknek világszerte szembe kell nézniük. A kérdés az, hogy miért?

AZ OKOK AMIÉRT A GYEREKEK NEM SPORTOLNAK

Számos elmélet kering a sportvilágban, amelyek megpróbálják megmagyarázni a sportolók számának csökkenését.

  • „Az iskola és a sport gyakran összetett és egymással versengő követelményei miatt” – mondják egyes szakértők.
  • „A szülők problémája” – állítják mások. „A szülők manapság túl elfoglaltak ahhoz, hogy elvigyék gyermekeiket a sportedzésekre és versenyekre”.
  • „Ilyen a társadalom!” – hangzik egy másik magyarázat. „A világ „puha” lett, és a sport, a testmozgás és a kemény munka nem fér bele a rövid úton, könnyedén, minimális erőfeszítést igénylő lusta életmódunkba.”

A nemzeti sportszervezetek, a sportminisztériumok, az edzők, a sporttisztviselők és a tudósok mindenütt azt próbálják kitalálni, hogy miért csökken a szervezett versenysportban részt vevő gyermekek száma világszerte már több mint egy évtizede. A csökkenő sportolási részvételi arányt magyarázni próbáló elmélkedések és viták elkerülhetetlenül egy olyan csatatér felfedezéséhez vezetnek, ahol két harcos – a sport és a képernyők – vívnak totális háborút a gyerekek figyelméért mindenütt. A sport és a képernyők harca rávilágít arra a valóságra, hogy a gyerekek nem annyira a sporttól távolodnak el … hanem inkább a képernyő fénye bűvöli el őket, és tartja fogva őket … hogy a lendületes és mozgalmas életből nem többek, mint éjszakai lepkék, akiket elválaszthatatlanul vonz az okoseszközök, laptopok és játékkonzolok pislákoló lángja.

Twitter
YouTube
Instagram