Ha sport, akkor kézilabda

SZÍVZÖREJEK ÉS SPORT

A szívzörejek olyan extra hangok, amelyek magából a szívből származnak. Egyes szívzörejek ártalmatlanok és nem okoznak problémát a betegnek, míg mások veszélyes vagy akár életveszélyes problémára utalhatnak. Néha a szívzörejek befolyásolhatják a terhelhetőséget – vagyis azt, hogy valaki mennyit vagy meddig tud sportolni. A szívzörej forrásának kiderítése viszonylag egyszerű folyamat lehet, de a kezelés az etiológiától függően nagyban eltérő lehet.

ANATÓMIA

A szív négy kamrából, két pitvarból és két kamrából áll. A pitvarok vékony izomfallal rendelkeznek, és összehúzódásaikkal segítik a kamrák vérrel való teljes kitöltését. A kamrák nagyobb üregek, és vastagabb izomfalakkal rendelkeznek, amelyek segítenek a vért akár a tüdőbe, akár a test többi részébe pumpálni. A vér a testből a jobb pitvarba áramlik be, és egy billentyűsoron, az úgynevezett tricuspidalis billentyűkön keresztül jut a jobb kamrába. A jobb kamra a tüdőbillentyűn keresztül a tüdőartériába, majd a tüdőbe pumpálja a vért. A vér visszatér a szívbe a bal pitvarba, majd a mitrális billentyűn keresztül a bal kamrába jut. A bal kamra, a négy kamra közül a legvastagabb, az aortabillentyűn keresztül az aortába pumpálja a vért, majd onnan a test többi részébe.

A SZÍVZÖREJ OKAI

A szívzörejek eredhetnek ártalmatlan vagy a szív működését érintő forrásokból. Az ártatlan zörejeket a szívben áramló vér hangja okozza. Ennek teljesebb megértéséhez segít, ha a bal kamra és az aorta (illetve a jobb kamra és a tüdőartéria) kapcsolatát egy nagy vödör és egy cső kapcsolataként képzeljük el. A cső a falhoz van rögzítve, és a vödörből a vizet a csőbe engedik. A víz egy része a csőbe kerül, egy része pedig elvétve a cső körüli falba csapódik. Ugyanez történhet a szívben is. A bal kamra erőteljesen összehúzódik, és megpróbálja az összes vért az aortából a test többi részébe préselni. Nem minden egyes összehúzódással jut el az összes vér az aortába. A vér egy része elvéti, és az aortát körülvevő szívfalba ütközik. Ez a vér ezután a szívben kavarog, és ez a kavargás extra zajt okozhat, amit ártatlan zörejként hallunk.

Twitter
YouTube
Instagram