Ha sport, akkor kézilabda

TÁPANYAGHIÁNY AZ UTÁNPÓTLÁS SPORTOLÓKNÁL

A fiatal sportoló keményen dolgozik a pályán, az edzésen és az iskolában – ami azt is jelenti, hogy a szervezetének megfelelő tápanyagokra és energiára van szüksége ahhoz, hogy lépést tarthasson. De a sok feladat, elfoglaltság mellett nehéz lehet az egészséges táplálkozási tervet előtérbe helyezni, és ez néha tápanyaghiány állhat elő. Az alábbiakban a tizenéveseknél leggyakrabban előforduló tápanyaghiányos állapotokat vesszük sorra.

Mielőtt azonban belemerülnénk, fontos megjegyezni, hogy általában ezek a hiányosságok valódi, teljes értékű élelmiszerekkel, nem pedig étrend-kiegészítőkkel orvosolhatóak. Ha úgy gondolja, hogy az utánpótlás sportolónak szüksége van étrend-kiegészítőre, érdemes egyeztetni a háziorvosoddal, (sport)dietetikussal és elvégeztetni a szűrést és meghatározni a legjobb cselekvési irányt, mielőtt étrend-kiegészítőket adnál. Ne feledje! Amikor csak lehet, az étel az első („food first)!

VAS

A tizenévesek, különösen azok, akik úgy döntenek, hogy kevesebb húst esznek – vagy akik valóban utálják a sötét leveles zöldeket -, miközben még mindig magas szinten edzenek, előfordulhat, hogy vashiányosak lesznek. Ez világszerte probléma, állapították meg kutatók. A kutatók 2016-ban megjegyezték, hogy a 10 és 14 év közötti tizenévesek esetében a vashiány a “rossz egészségi állapot” elsődleges oka, valamint a nőknek a vashiány miatt több egészségügyi problémával kell szembenézniük (ez gyakran a menstruáció alatti vasveszteséggel függ össze). Az Amerikai Hematológiai Társaság szerint a vashiány (más néven vérszegénység) fáradtsághoz, fejfájáshoz, megmagyarázhatatlan gyengeséghez, szapora szívveréshez, törékeny körmökhöz vagy hajhulláshoz vezethet. A szervezet vasszintje növelhető a vasban gazdag élelmiszerek a sportoló étrendjébe történő beiktatásával.Mayo Clinic ajánlásában a vörös húsokat, sertéshúst, baromfit és tenger gyümölcseit sorolja fel a vas bevitelének legegyszerűbb módjaiként, de a tinédzserek például a babot, a sötét leveles zöldségeket, sőt, az aszalt gyümölcsöket (pl. sárgabarack) és a vassal dúsított gabonaféléket is beillesztheti az étrendjébe.

Twitter
YouTube
Instagram